Utställningen ”Från enpetare till kickstart” på Piteå Museum en nostalgitripp till 50- 60-talet. Vem kunde ana att intresset för denna mopedutställning var så enormt.

Denna utställning har besökts av närmare 5000 personer från hela vårt avlånga land. Minnen, nostalgi och rodnanden leenden från tjejer som kommit i mogen ålder.

Mopeden berör alla. Vem minns inte de ”brylkräm” snygga grabbarna utanför cafféet på sina skinande blanka mopeder. Eller tjejerna i byn som satt i sina vackra kjolar  på mjölkbordet i byn och gärna följde med på”bönpallen” till dansen.

I sin vildaste fantasi kunde man inte ana vilket intresse och känslor mopeden alstrar.. År 2002 så fyllde Mopeden 50 år och det ville ”två grabbar” på något sätt manifestera. Så 2.a lördagen i augusti så firades ”Mopedens dag” på Rådhustorget i Piteå .

Detta var unikt och första gången i Sverige och Europa. Veteranmoppeklubben PiteMoppers bildades och i deras stadgar så skall mopeden firas varje år – 2:a lördagen augustimånad.

Klubben har i dag  över 100 medlemmar i härlig samling nostalgiker –både tjejer och killar- som fortfarande känner sig som 15år trots gråa hår om det nu finns överhuvudtaget några hårstrån kvar på en del grabbar.

Efter ett medlemsmöte på Piteå Museum så kom frågan om att göra en mopedutställning. Klubben nappade på idén och tre av klubbens medlemmar tog på sig denna uppgift.

Anders Westerberg, Håkan Nyström, Jan-Olov Höglund byggde inte bara en mopedutställning utan en nostalgitripp från 50- 60- och in i 70-talet Alla mopeder och utställningsmaterial kommer från klubbens medlemmar. Utställningen är helt unikt och kommer säkert att alstra ringar över övriga mopedvärlden.